Golfarm of Tennisarm

Waarom een jaar wachten en niet sporten of met pijn sporten niet nodig is ……

 

Een golfarm, of tennisarm, is een zeer vervelende en pijnlijke kwaal die zich door langdurige overbelasting met steeds dezelfde herhaling langzaam opbouwt als een soort beurse of heftig pijnlijke plek waar je langdurig last van kunt blijven houden. De elleboog is een ongunstige plek om een blessure te hebben omdat je dit gewricht en de spieren er omheen zeer frequent gebruikt. Een elleboogblessure wil je dan ook liever voorkomen want op een zeurende pijn waardoor je het gevoel hebt de arm maar voor een klein gedeelte te kunnen belasten, zit natuurlijk niemand te wachten. Hier volgen wat tips en tricks ter preventie en mogelijke therapievormen van dit soort RSI-letsel.

 

De golfarm wordt ook wel epicondylitis medialis genoemd die gelocaliseerd is aan de binnenzijde van de arm. De tennisarm aan de andere dus buitenzijde van de elleboog wordt in medische terminologie ook wel epicondylitis lateralis genoemd. Beide aandoeningen kenmerken zich door een zeurende tot zelfs stekende pijn op de locatie waar de onderarmspieren samenkomen met de elleboog. Dit zijn ronduit lastige aandoeningen, want bij praktisch iedere kleine beweging voel je een pijnlijke prikkel gevoed vanuit het repetitieve stress syndroom. Pijn in de schouder of nek zoals bij het overmatig computeren op kan treden, kan zich op een gelijksoortige manier ontwikkelen bij oververmoeide en overbelaste spieren. Het lijkt bij een minimale inspanning na een langdurige tijd van overbelasting dan net alsof er een dolk in de spieren gestoken wordt waardoor de huisarts meestal langdurig rust voorschrijft bij dit soort RSI problemen. Het is daarom raadzaam om snel in te grijpen bij deze blessures, zodat je snel weer verder kunt met de normale dagelijkse activiteiten omdat het anders kan ontaarden in een chronisch probleem waarbij de pijn 'rond gaat zingen' en deze zichzelf op de lange duur in stand kan gaan houden waardoor je zelfs geruime tijd arbeidsongeschikt kunt raken.

 

Oorzaken van een Golfarm of Tennisarm

De pijnlijke regio bij een golfarm bevindt zich hoofdzakelijk aan de binnenkant van de onderarm, bij een tennisarm aan de buitenkant van de onderarm. De golfarm verleent haar naam aan de golfers. Deze groep sporters blesseert zich bovengemiddeld vaak op deze plek. Dit soort blessures ontstaan door het overmatig gebruik van steeds dezelfde spieren bij de swing met de golfclub. Bij de tennisarm is met name het veelvuldig gebruik van de backhand de boosdoener waardoor een pijnlijke plek aan de buitenzijde van de onderarm in de buurt van de elleboog onstaat.

 

Sporters als golfers en tennissers zijn uiteraard niet de enigen die te maken krijgen met dit soort RSI blessures. In principe kan iedereen last krijgen die teveel te vaak dezelfde handelingen uitvoert zoals bijvoorbeeld andere sporters als honkballers die hier door hun manier van sporten met veel dezelfde herhalingen gevoelig voor zijn. Naast sporten kan bijvoorbeeld het zeer regelmatig tillen en sjouwen van koffers ook bijdragen aan het optreden of zelfs een verergering van de klachten.

Eigenlijk iedereen die een werksituatie heeft met veel herhaalde bewegingen zoals stratenmakers, schoonmakers, schilders, vuilnismannen en meer van dit soort zwaar werk met veel dezelfde herhalingen kunnen RSI-problemen krijgen. Hierbij vindt in alle gevallen een vorm van overbelasting/extra druk op de spieren, pezen en gewrichten plaats. Het reeds genoemde overmatige computeren en het typen op toetsenborden of met de duim op de mobiele telefoon kan een zelfde bron van oorzakelijke factoren vormen.

Een andere mogelijkheid waarbij dezelfde klachten kunnen ontstaan, treedt bijvoorbeeld op bij tuinieren met vochtig weer waarbij de “kou” op de elleboog slaat, het idee van spit in je rug, maar dan in een kleinere spiergroep. De spier verkrampt, raakt door de kou minder doorbloed maar moet wel dezelfde inspanning blijven leveren waardoor via overbelasting en gebrek aan zuurstof een teveel aan melkzuur in de spier ontstaat wat slecht afgevoerd kan worden en wat na lange tijd tot een RSI-aandoening kan leiden.

 

De diagnose wordt vaak gesteld door middel van palpatie. Het druk uitoefen op deze plekken, geeft vaak een heftige pijnreactie. Deze blessures kunnen in feite worden gekarakteriseerd als een aseptische chronische ontsteking, maar dan zonder heftige zwelling. Hier is dus geen sprake van een slijmbeursontsteking, waarbij je juist wel te maken krijgt met een grote zwelling op de achterkant van de elleboog. RSI rond de elleboog uit zich dus meestal door de genoemde beurse pijnlijke plek van zwaar overbelaste spieren.

 

Behandeling

Op Pubmed is een uitgebreid artikel terug te vinden over de studie naar de tennisarm, het ziektebeeld en de mogelijkheden van therapie. Bone Joint J. 2013 Sep;95-B(9):1158-64. doi: 10.1302/0301-620X.95B9.29285.”Lateral epicondylitis: a review of pathology and management.”

 

Hierin passeren allerlei vormen van therapie de revue welke worden beoordeeld op:

 

 1) effect op de pijn 2) behoud/verbetering van de range of motion 3) verbetering van de grijpkracht en het uithoudingsvermogen 4) terugkeer naar normale functie en 5) controle van verdere histologische en klinische verslechtering = weefselaantasting in het klachtgebied.

 

De therapievormen lopen uiteen van zeer ingrijpende en invasieve maatregelen als: opereren, corticosteroïde injecties, shockwave of juist heel passief een jaar niets doen, geen belasting van de geblesseerde spiergroepen. Bijvoorbeeld rust voor de armen. In de literatuur wordt ook beschreven wat acupunctuur kan betekenen voor dit soort klachten.

 

Kort maar krachtig staat hier: Acupunctuur heeft aangetoond op korte termijn klinische voordelen op te leveren. In een systematische analyse heeft een van de auteurs dhr Trinh beschreven dat er pijnvermindering optrad binnen twee tot acht weken na de behandeling.

 

Dat acupunctuur inderdaad snel werkt bij dit soort klachten kan ik nader toelichten met meerdere casussen uit mijn praktijk. Mevrouw A. doet intensief aan bodybuilding en heeft al ruim een jaar last van pijnlijke ellebogen (beiderzijds) tijdens het sporten. Zelf zoekend op het internet constateert ze dat dit overeenkomsten vertoont met een golfarm. De symptomen en signalen negerend in de hoop dat de klachten vanzelf over zouden gaan, bleef ze gewoon door sporten. Inmiddels hinderen de klachten haar echter nu niet alleen tijdens het sporten maar ook daarbuiten in het leven van alle dag. Het aanraken van de aangetaste spieren rondom de elleboog, is extreem pijnlijk, zelfs zonder dat de spieren worden belast. Ze ervaart de pijn inmiddels de hele dag door. Na één Acupunctuur behandeling is de pijn in beide ellebogen zeer sterk afgenomen. In de ene elleboog heeft ze nu al geen last meer en in de andere (waar het aanvankelijk begon) nog een beetje. Aanraken of zelfs knijpen in de ellebogen is geen probleem, de extreme overgevoeligheid is verdwenen. Ze heeft de dag van de behandeling niet gesport en is daarna weer vol in haar trainingsprogramma gedoken. Klachten recidief is niet meer opgetreden. Na nog één behandeling, dus in totaal 2 behandelingen was mevrouw A. geheel klachten vrij.

 

Uit eigen ervaring kan ik de conclusie in het artikel dus bij meerdere patienten bevestigen. Na enkele weken, lees (2-4) behandelingen (1 of 2 keer per week) kan deze klacht wonderwel volledig verholpen worden.

 

Het voordeel van Acupunctuur:

Er wordt snel effect bereikt met acupunctuur zonder invasieve maatregelen als operatie, toedienen van medicatie of het geven van een reset behandeling (shockwaves). Of de klacht nu een week (kort) of al ruim een jaar (chronisch) aanwezig is …. de acupunctuur behandelmethode werkt vaak net zo goed. Een zeer geschikte en therapeutische acupunctuur methode is hiervoor speciaal door Dr. Tan en Master Tung ontwikkeld.

 

Hoewel het beleid van het Nederlandse huisartsengenootschap er opgericht is om de klachten op natuurlijke wijze door het alleen voorschrijven van rust langzaam te genezen, dus geen specifieke behandeling toe te passen, kan acupunctuur de genezing van een golfarm of tennisarm zeer snel op positieve wijze beïnvloeden, dus:

Een jaar wachten en niet sporten of met pijn sporten is niet nodig en werkt soms zelfs averechts, denk alleen al aan inactiveitsatrofie en verslapping van de spieren die hier het gevolg van zijn.

 

Hieronder tref je een informatief filmpje aan met tips en tricks ter voorkoming van een tennisarm. Met name het knijpen en een te gespannen greep van je hand door een te dikke of te smalle grip van je tennisracket veroorzaakt problemen. Ook de manier van spelen door een verkeerde slag en het niet geheel door draaien dus niet door laten zwaaien van het racket in een volledig afgemaakte swing, is een veel voorkomende fout. Doordat je de slag steeds abrupt zelf afremt, wordt de kracht niet in de volledige beweging van de swing afgewikkeld maar komt die remspanning in de spieren van de onderarm ter hoogte van de elleboog terecht wat onder andere tot een tennisarm kan leiden.

Klik hier voor het interessante instructiefilmpje:

  

https://youtu.be/R0zz9CGbK7c

 

Wilt u meer weten over of zelf ervaren wat acupunctuur voor u kan betekenen? We helpen U in onze ShiatsuAcupunctuur praktijk graag van uw RSI-klachten af. Voor meer informatie kunt u mailen of contact opnemen met Manon Burger via ShiatsuAcupunctuur@protonmail.com / www.ShiatsuAcupunctuur.nl